Lajitietoa

Painin historiaa

Ensimmäiset tiedot painista ulottuvat aina 5000 vuoden taakse, sumerilaisten varhaiseen sivilisaatioon. Sumerin alue sijaitsi nykyisessä Etelä-Irakissa. Muinaisen Egyptin hautakammioista on löydetty myös maalauksia painijoista. Antiikin kreikkalaisille paini oli tiedettä ja ”jumalaista” taidetta ja tuon ajan olympialaisissa paini oli ratkaiseva viides laji kiekon, keihään, pituushypyn ja juoksun jälkeen.

Kreikkalais-roomalaisen painin nimi tulee siitä, että sen uskottiin noudattavan sitä painimisen tyyliä, jota antiikin ajan sotilaat harjoittivat. Alkuperäinen kreikkalainen paini on kuitenkin liikkeiltään lähempänä nykyistä vapaapainia kuin kreikkalais-roomalaista versiota. Nykyajan kreikkalais-roomalaisena painina tunnettu painityyli on kehitetty 1800-luvun ranskalaisesta sirkuspainista.

Painista puhuttaessa tarkoitetaan useimmiten kreikkalais-roomalaista painia ja vapaapainia. Kreikkalais-roomalaisessa painissa vastustajasta ei saa ottaa otetta lantion alapuolelta. Se onkin kreikkalais-roomalaisen ja vapaapainin merkittävin ero.

Ensimmäisissä nykyaikaisissa olympiakisoissa Ateenassa vuonna 1886 painittiin pehmitetyn maan päälle levitetyllä öljykankaalla. Myöskään painoluokkia ei vielä tuolloin ollut. Ensimmäiset MM-kisat järjestettiin vuonna 1905. Verner Weckman voitti Ateenan väliolympialaisissa vuonna 1906 kultaa keskiraskaassa sarjassa ollen näin ensimmäinen suomalainen olympiavoittaja kaikki lajit mukaan lukien. Weckman uusi olympiakultansa vuonna 1908 Lontoossa.

Kansainvälinen painiliitto FILA (Fédération Internationale de Lutte Amateur) perustettiin vuonna 1912. Nykyään painiliitolla on 177 jäsenmaata.

Lajin luonteesta

Painissa tärkein ominaisuus on taito ja oivalluskyky, mutta myös nopeutta, voimaa ja kestävyyttä vaaditaan. Painiminen perustuu nopeisiin tilannearvioihin, vastustajan virheiden hyödyntämiseen ja niiden perusteella tehtyihin omiin ratkaisuihin. Painissa kamppaillaan käyttämällä erilaisia heittoja, nostoja, vääntöjä, otteita ja sidontoja.

Kiellettyä on lyöminen, potkiminen, nivelten tai selkärangan vääntäminen, kuristaminen sekä kaikki vastustajaa tahallisesti vahingoittavat liikkeet. Kreikkalais-roomalaisessa painissa on kielletty tarttumasta vastustajaa lantion alapuolelta ja sitomasta vastustajaa jaloilla. Kaikki vastustajan työntämiset, painamiset tai ”nostamiset” jalalla vastustajan jostakin kehonosasta ovat kiellettyjä.

 

Lähteet: Suomen Painiliiton nettisivut, FILA:n nettisivut, Wikipedia