Yllätyksiä Venäjän mestaruuskisoissa

16.3.2015

Riku ja Aleksey Mishin

Tämän vuoden Venäjän kreikkalais-roomalaisen painin mestaruuskisoissa koettiin yllätyksiä

Venäjän mestaruuskilpailut kreikkalais-roomalaisessa painissa järjestettiin Pietarin Cibyr Areenassa 10.-11.3.2015. 2013 rakennetussa urheilupyhätössä pelaa kotiottelunsa Pietarin BK-Spartak, jonka edustusjoukkue on Venäjän korkeimmalla sarjatasolla, PBL-sarjassa. Kisoja oli seuraamassa paikallisen väestön lisäksi kaksi painiin hurahtanutta ukkoa Itä-Suomesta, sillä matkahan ei ole pitkä naapuriin. Pitkien viisumien myötä oli kätevä mennä omalla autolla Viipuriin, mistä jatkoimme matkaa Pietariin bussilla. Linja-autolla matka suurkaupunkiin kesti noin kaksi tuntia melko edulliseen 5 €:n hintaan. Metron ja taksin avulla löytyi lopulta netistä varattu hotelli, joka oli kätevästi 10 minuutin kävelymatkan päässä kisapaikasta. Hotelliin oli majoittunut kosolti kisailijoita valmentajineen, joilta saimme vastauksen muun muassa siihen, miksi kaiken voittanutta Roman Vlasovin nimeä ei ollut sarjan 75 kiloa kaaviossa.

Tyypilliseen tapaan kuikuilimme ensimmäisen kisapäivän aluksi kisapaikan ulkopuolella ja tervehdimme vanhaa painituttua ja nykyistä Pietarin painiliiton johtajaa Aleksey Shirokinia. Aika nopeasti järjestyivät VIP-passit kaulaan, minkä jälkeen liikkuminen helpottui koripallopyhätön uumenissa.

Itse kilpailuissa näkyi ,että suurin osa oli panostanut hyvään painiasentoon, käsipainiin ja tietenkin pystyliikkeisiin mattopainia unohtamatta. Loppuun asti taistelut olivat itsestäänselvyys. Pystypainissa varsinkin yliheitot, tasapainon horjutukset eli sivuheilautukset tyyliin Koskelan Harri, ja kieppiyritykset näkyivät selvästi liikkeissä, joissa tehtiin pisteitä. Teknisiä virheitä oli nimenomaan paljon kiepin loppuunsaattamisessa.

Yllätyksiä kilpailuissa nähtiin melko paljon ja voi sanoa, ettei arvokisamitalit painaneet näissä mittelöissä. Suurimpana yllätyksenä tuli sarjassa 98 kg maailmanmestarin Nikita Melnikovin putoaminen ensimmäisessä ottelussa painijalle, joka ei yltänyt mitaliotteluihin. Toisena yllätyksenä oli sarjan 85 kiloa Lontoon olympiakisojen voittajan Alan Khugaevin putoaminen välierissä ja kolmantena kaiken voittaneen Islam Beka Albievin tappio lopulta sarjan kakkoseksi painineelle Abyjazin Mantsigoville sarjassa 66 kiloa. Edelliseen luetteloon voi vielä lisätä raskaansarjan Bilal Mahovin ylivoimaisuus. Mahov, joka on kolminkertainen vapaapainin maailmanmestari, voitti kaikki vastustajansa ennen täyttä aikaa, on kertonut tavoittelevansa olympialaisissa Venäjän edustusta niin vapaassa kuin krekossakin!

Pienoisena yllätyksenä voidaan pitää myös sarjaansa vaihtanutta sarjan 75 kg voittajaa Tsingiz Labazanovia, joka voitti MM-kisoissa sarjan 71 kiloa. Sarjan 59kg voittaja Pietarin Ibragim Labazanov näytti juntan voimansa muille painijoille etenkin 11-2 voitossa Mingijan Semenovista, joka taasen on olympiapronssimitalisti sarjassa 55 kg ja sarjan 59 kiloa MM-kakkonen. Tässä sarjassa yllätys oli EM -ja MM-kakkosen Ivan Kuilakovin jääminen mitaliotteluiden ulkopuolelle.

Sarjassa 66 kg voittajaksi paini eleettömästi Adam Kurak - euroopanmestari, joka ei antanut ottelussaan mahdollisuuksia 5-2 voitollaan toisessa ottelussa Adam Kuramagomedoville.

Sarjan 71 kg finaalissa nähtiin hieno alku, kun Denis Murtazin heitti viiden pisteen käsivarsiheiton Pietarin Juri Denisovista, mutta ensimmäisen jakson päätyttyä Denisov johti 8-5 ja voitti ottelun 10-5.

Sarjan 75 kg voittaja, sarjaa vaihtanut Tsingiz Labazanov oli yllätävän vahva. Finaalissa Labazanov vyörytti kahdesti euroopanmestari Aleksander Tserhirkinnä ja voitti ottlun 3-1 ja näin Pietarille tuli kolmas mestaruus.

Sarjassa 85 kg alkuottelunsa selkeästi voittanut David Tsakvetadze kohtasi finaalissa moninkertaisen arvokisavoittajan Aleksei Mishinin.Ottelussa tuli aluksi varoituksia tasaisesti molemmille, mutta ottelun lopusta jäi sellainen kuva, ettei Mishinille edes haluttu antaa mahdollisuutta. Liekö tuo oli vinkki 36-vuotiaalle Mishinille, että olisi aika jättää molski? Sarjan 98 kg Voittaja Islam Magomedov hallitsi otteluita todella vahvalla käsipainilla. Finaalissa Konstantin Efimov oli täysin aseeton Magomedovin vahvojen käsien edessä ja hävisi ottelun ulosajolla. Päällimmäisenä jäi mieleen käsipaini ja se, että vastustajan virheistä tai huonoista yrityksistä hyökättiin heti jollain liikkeellä, eikä vain purettu tilannetta.