Painijaoston puheenjohtajan terveiset

1.1.2010

Painijaoston puheenjohtajan terveiset

Vuoksenniskan Vesan painijaosto aloitti toimintansa jälleen syksyllä 2009 usean vuoden hiljaiselon jälkeen. Toisena vuotena tuplasimme aloittajien määrän ja uskomme kiinnostuksen lisääntyvän jatkossakin laadukkaaseen toimintaamme. Sen takaavat koulutetut valmentajat, sekä motiivimme kehittää toimintatapojamme jatkossakin. Rakentavaa palautetta voi laittaa jaoston nettisivuille tahi valmentajien henkilökohtaisiin sähköposteihin.

Paini on harrastajamäärältään pieni laji Suomessa, mutta menestyksellä mitattuna ehdotonta eliittiä. Sen todistavat 403 arvokisamitalia kaikki ikäluokat mukaan lukien. Tuosta luvusta 85 on olympiamitaleja, mikä tekee painista toiseksi menestyneimmän lajin kesäkisoissa. Ennen menestystä on kuitenkin tiedettävä mitä se vaatii.

Ominaispiirteiden laaja kirjo kuvaa painia, sillä painijan tulisi omata järkkymättömän psyyken ohella huipputason fysiologisetkin ominaisuudet. Tekniikan ja taktiikan lisäksi kesto-, maksimi- ja nopeusvoima ominaisuudet ovat välttämättömiä aikuiselle huippupainijalle. Kestävyyden osalta niin aerobisia kuin anaerobisiakin ominaisuuksia on harjoiteltava. Anaerobisen kestävyyden painottuessa lajikohtaisiin ominaisuuksiin. Kun yhdistetään em. ominaisuudet vartalon hallinnan omaavaan yksilöön nopeus-ketteryys taidoilla, päästään lähelle vaadittuja edellytyksiä olla osa suomalaista urheilun historiaa.

Ennen kuin edes voi haaveilla historian kirjoituksesta, on oltava tutkittuunkin tietoon perustuva linja, joka edesauttaa fysiologista kehityskaarta. Vuoksenniskan Vesan painijaoston valmennuksellinen linja perustuu herkkyyskausiin, perinteeseen, sekä näkemykseen, joka perustuu kokemuksen mukanaan tuomiin käytännön tietoihin. Nykykäytännön tiedon mukaan harjoituksemme alkuvaiheessa sisältävät kosolti yleistaitoja kehittäviä harjoitteita, jotka monipuolisuudellaan hyödyttävät iän mukaisesti niin fyysistä, kuin psyykkistäkin kehitystä.

Jokaisesta ei tule maailmanmestaria, suomenmestaria tai aluemestaria. Jokainen voi kuitenkin kehittyä ja kokea onnistumisen elämyksiä. Onnistumisen elämykset niin lapselle, kuin aikuiselle kehittävät ja kasvattavat itsetuntoa. Me tarjoamme tietenkin vain murusen osan onnistumisia, mutta luottavaisin mielin uskomme sen olevan tärkeää pitkässä juoksussa. Kaikki ovat siis tervetulleita harjoituksiimme. Hauska pelit, leikit ja haasteelliset tehtävät opettavat lasta paitsi painin ihmeelliseen maailmaan, niin ryhmätaitojen ohella kokemaan onnistumisen iloa molskilla.

Harjoitusintoa

Painijaoston puheenjohtaja

Mika Hartikainen