Kokemuksia ja näkemyksiä

12.11.2011

 

Vuonna 2009 Suomen Painiliitto terävöitti toimintaansa nuorten valmennuksen osalta. Himberg-säätiöltä saatavan tuen turvin valitaan vuosittain kadettien ja junioreiden parhaimmisto Himberg-leireille liittojohtoiseen valmennukseen. Leiritykset ovat avoimia, joten kaikki riittävän harjoitustaustan omaavat painijanalut voivat osallistua harjoituksiin. Leirien ajankohdat löytyvät liiton nettisivulta tapahtumakalenterista. Ryhmän ulkopuoliset maksavat hieman enemmän leirivuorokausista. Vuosittain leirejä on yleensä kahdeksan ja niiden lisäksi tulevat vielä ikäluokan arvokilpailuihin (EM- ja MM -kisat) valmistavat leirit kesällä. 

 

Koska Himberg-leiritys on liittojohtoinen, niin leireistä vastaavat Painiliiton nuorten olympiavalmentajat. Junioreiden vastaavana koutsina toimii Juha “Pikkis” Lappalainen ja kadettien vastaavana maailmanmestari, sekä kaksinkertainen olympiamitalisti Marko “Myhi” Yli-Hannuksela. Uutena nimenä liittovalmentajaksi nuorten puolelle on tullut Ari “Arska” Härkänen. Valmennusteamissä on allekirjoittaneen lisäksi ollut myös Pasi Huhtala, sekä satunnaisia valmentajia aina tilanteen ja tarpeen mukaan. 

 

On tietysti kunnia saada jakaa näkemyksiä valmennuksesta em. herrojen kanssa. Tietotaidon määrä, mistä nuoret painijat pääsevät osalliseksi, on huikean monipuolinen. Kaikki valmentajat ovat myös suorittaneet Vat:n eli valmentajan ammattitutkinnon. En usko pelkkään sattumaan, sillä 17-vuotisten kadettien ensimmäinen arvokisamitali tuli Tuomas Lahden tuomana sarjassa 96 kg vuonna 2010. Tuomas toi pronssia Sarajevon EM-kisoista. Kadettien edellinen mitali on vuodelta 1999, kun imatralainen Matti Kettunen voitti MM-pronssia sarjassa 50 kg 16-vuotisten ikäluokassa. Tänä vuonna Elias Kuosmanen järjesti muikean yllätyksen tuomalla kadettien (17-v) MM-kultaa sarjassa 85 kg Unkarin Sombathelysta. 

 

Allekirjoittanut on toiminut kadettien valmentajana Zrenjaninin, Sarajevon ja Varsovan EM-kisoissa kakkoskoutsina Myhin apuna. Mielestäni ei ole rakettitiedettä ymmärtää se, miten nuorten ikäluokissa voi menestyä. Perusasioiden osaaminen eli perustekniikan ja peruspainin taitaminen höystettynä voittamisen tahdolla erottaa menestyvien maiden painijat muista. Tietysti perusasiatkin pitää osata opettaa. Niitä asioita opitaan Suomessa tällä hetkellä liian myöhään, vaikka valonpilkahduksiakin on nähtävissä. Seuratason puutteita korjataan kuitenkin Himberg-leireillä. Vastausta siihen, miksi esimerkiksi perustekniikan opettaminen lyödään laimin, minulla ei ole. Toisaalta voi miettiä pitäisikö perustekniikan ilosanomaa viedä ponnekkaammin seuroihin, missä kaikki perusta kansainvälisille onnistumisille kuitenkin luodaan? 

 

Vankan perustan päälle on helpompi rakentaa.

 

Mika Hartikainen